Firmele de contabilitate sunt foarte diverse, de aceea, alegerea unui expert contabil trebuie sa se faca tinand cont de anumite criterii de alegere.

Inainte de alege o firma de contabilitate, este indicat sa solicitati contractul, pentru a avea timp sa cititi toate drepturile si obligatiile si sa hotarati daca firma este potrivita.

Avand in vedere ca rolul unui expert contabil este foarte important intr-o afacere, este important sa stim cui incredintam accesul la datele firmei noastre. De aceea, trebuie sa solicitati portofoliul de clienti, unde clientii anteriori si-au exprimat punctul de vedere referitor la serviciile prestate de expertul contabil

In cadrul oricarei colaborari dintre un contabil si client trebuie sa se intocmeasca o polita de asigurare, prin care contabilul isi asuma responsabilitatea cu privire la activitatea sa.

Fiecare firma are anumite particularitati, de aceea, trebuie sa alegem un expert contabil cu abilitati de comunicare, cu care sa putem avea o colaborare cat mai buna.

Exista o serie de documente ce tin de contabilitate care se realizeaza lunar de catre un expert contabil, printre care se numara registrul de casa, statul de salarii, jurnalul de vanzari, jurnalul de banca, balanta de inchidere lunara.

Rolul contabilului este acela de a va oferi consultanta in domeniul financiar, deoarece deciziile luate in avans pot sa evite unele pierderi.

Este indicat sa verificati daca un expert contabil are cunostinte si in domeniul IT, deoarece acesta isi desfasoara o mare parte din activitate cu ajutorul sistemelor de pe calculator.

Pretul serviciilor de contabilitate trebuie sa fie unul corect, acesta poate insa sa difere in functie de dimensiunea firmei si de numarul de tranzactii efectuate in cadrul acesteia.